Verlichting

Vorige Artikel 10 van 41 Volgende

Hoe mooi het interieur ook is... het geheel is pas écht af met de juiste sfeerverlichting.
Verlichting speelt een belangrijke rol en dat wordt nog wel eens onderschat. Een woning waar het licht op de juiste manier wordt gebruikt, voelt van nature prettiger aan.
Stel je eens voor dat je een gezellige avond hebt en het wordt schemerig. De verlichting gaat aan en je zit in een fel TL licht. Sfeervol is dat niet.. Het zou prettiger zijn als er warm wit licht zou zijn. 
Mooie verlichting dus is belangrijk en sfeerbepalend.

We gaan daarom dit onderwerp eens belichten 😉

 

Dim to warm
Met Dim to Warm geeft een lichtbron dat je dimt niet alleen minder licht, maar ook een warmere kleurtemperatuur.
Je kunt dus de lichtsterkte en de kleur van het licht veranderen. Door deze mogelijkheden kun je elke ruimte in huis voorzien van de gewenste lichttemperatuur en sterkte. Zo creëer je voor elke situatie een passende sfeer.

Voor sfeerlicht kies je meestal een lichtbron met warmere kleuren. Dit zorgt er voor dat de ruimte er aangenaam en gezellig aanvoelt. Voor basis of werklicht gaat de voorkeur vaak uit naar een koelere kleur voor meer energie en betere verlichting voor het lezen van een boek. Wanneer je beide doelen wil bereiken met één lichtbron is Dim to Warm een echte aanrader!

 

Nadat je duidelijk hebt welke plekken verlicht moeten worden is het belangrijk om te kijken welke functies de lampen krijgen. Gaat de lamp dienen als basisverlichting, sfeerverlichting of functionele verlichting?

Basisverlichting

Basisverlichting is de algemene verlichting in een ruimte dat gelijkmatig de hele kamer verlicht zonder grote contrasten. Goed voorbeeld hiervan zijn de lampen die je aandoet wanneer je thuiskomt. Het licht reflecteert op wanden en vloeren en is gelijkmatig en helder. Het heeft als doel om je een overzicht te geven van de ruimte zonder er sfeer aan toe te voegen. Denk bij deze verlichting aan plafonnière, spots of hanglampen.

 

Functionele verlichting

De naam zegt het al, lampen met een functie. Deze lampen geven gericht en helder licht op één specifieke plek. Hierbij kun je denken aan een leeslamp, verlichting voor een werkplek of schilderij. Ze geven een geconcentreerde lichtstraal op één plek. Hierdoor kun je plekken in de ruimte voorzien van extra licht.


Sfeerverlichting

Deze verlichting is er vooral om meer sfeer in je woning te creëren doormiddel van zacht licht. De verlichting is indirect en het licht uit de bron is vaak wat warmer van kleur. Hierdoor zorgt het voor meer schaduwen en contrasten in huis. Ook zijn er tegenwoordig hele mooie lampen die puur ter decoratie zijn. De lamp of het licht heeft dan geen echte functie maar zorgt wel voor de knusse sfeer. Denk bijvoorbeeld aan een vloerlamp, tafellampje of lichtslingers. Je kunt er geen boek bij lezen, maar het ziet er wel heel mooi en gezellig uit.

Nu je weet welke plekken verlicht moeten worden en welke functie de lampen moeten/kunnen hebben, kun je op zoek gaan naar dé lamp voor jouw woning.

Kies voor de juiste verlichting met de juiste functie en maak je interieur nóg mooier dan het al is.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2015 - 2021 Allforwood | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel