Biobased

Artikel 1 van 7

Biobased

Biobased materialen zijn materialen die afkomstig zijn uit de levende natuur zoals grondstoffen uit tuinbouw, landbouw en bosbouw en veeteelt. Ook zijn ze hernieuwbaar in die zin dat ze binnen de levensduur van het product waarin ze gebruikt worden weer terug kunnen groeien. Omdat ze op korte termijn terug groeien vormen biobased grondstoffen in theorie een onuitputtelijke bron van materiaal. Fossiele grondstoffen zoals olie ontwikkelen zich daar in tegen over een periode van duizenden jaren in de aardbodem.
Hout is het bekendste biobased materiaal en ik zal je uitleggen waarom.

Neem als voorbeeld een eikeltje. Deze groeit op tot een gigantische boom en wordt gekapt. Vrijwel alles van deze eik kan worden gebruikt en hoeft nauwelijks bewerkt te worden. De stam kun je gebruiken als kolom, de planken voor meubels, reststukken kunnen spaanplaat worden en het zaagsel kan tot isolatiemateriaal geperst worden.
In de levensduur van het verwerkte hout kan er een nieuwe eik groeien. En zo begint het weer opnieuw met het eikeltje.

 

Ook het bekende bamboe is natuurlijk een biobased materiaal met heel veel toepassingsmogelijkheden. We kennen daarnaast diverse restproducten zoals vlasvezels, stro en hennepvezels. Deze zijn ook uitermate geschikt als bouwmateriaal. Naast klei en leem is ook schapenwol een nagroeibare grondstof en gebaseerd op de natuur en dus biobased materiaal.
Eco-boards zijn biobased plaatmateriaal gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals afval uit de landbouw of van het opschonen van sloten.

 

Als we het hebben over biobased bouwen dan bedoelen we dus “bouwen op basis van wat door de natuur geboden wordt”.
Dat brengt diverse voordelen met zich mee. De grondstoffen kunnen oneindig aanwezig zijn omdat ze nagroeibaar zijn. Als de uitputtingsbelasting vervalt, is dat deel van de milieulast niet meer aanwezig. Biobased bouwmaterialen hebben door hun natuurlijke eigenschappen aanvullende voordelen op het gebied  van gezondheid en comfort. Zij zorgen onder andere voor stabiliteit op het gebied van temperatuur en luchtvochtigheid in de woning.

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2015 - 2024 Allforwood | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel