Ondernemend zijn

Artikel 42 van 56

Hoe zien wij ondernemerschap?
Bij ondernemerschap denk ik al snel aan het hebben en runnen van een eigen bedrijf. Dat is in de meeste gevallen ook zo, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.
Ondernemerschap kom je ook tegen binnen een organisatie. Dat noemen we intern ondernemerschap.
Men noemt en ziet ondernemerschap vaak ook hetzelfde is als geld verdienen. Immers, dat is het doel van ondernemen, toch?

Nou... ondernemerschap draait op geld, maar daar gaat het niet om!
De definitie van ondernemerschap kent drie onderdelen. Kansen zien, kansen benutten en daarmee waarde creëren voor jezelf én anderen.
Bij waarde kun je natuurlijk aan geld denken. Natuurlijk voorzie ik met geld een inkomen voor mijzelf en mijn gezin. Ik wil immers goed voor mijn gezin zorgen en 'zelfstandig' ondernemen brengt de nodige risico's met zich mee. Maar dat hoort bij het ondernemerschap.
Ondernemerschap draait op geld, maar daar gaat het niet om. Want, als het goed is bied ik ook waarde aan mijn klanten. Ik verkoop/maak iets waar mijn klanten behoefte aan hebben. Ik levert iets dat hun probleem oplost of waar ze blij van worden. Dat is een toegevoegde waarde.
Waarde is dus veel meer dan geld alleen. Denk bijvoorbeeld ook aan de vrijheid om te kunnen doen wat ik wil als eigen baas. Niemand bepaalt wat ik moet doen, dat bepaal ik zelf. Ik kan mijn eigen tijd indelen. Als ik op dinsdag naar de stad wil dan kan ik dat doen en werk ik op zaterdag. Daar is voor mij van grote waarde.

Het telkens weer zien en benutten van kansen zegt iets over hoe ondernemend iemand is. Dat kan iemand zijn met een eigen bedrijf, maar ook iemand die bij een organisatie werkt. Dat betekent dat iemand die geen bedrijf of baan heeft, dus ook heel ondernemend kan zijn.
Ondernemend zijn is dus niet hetzelfde als het hebben van een eigen bedrijf. Er zijn ongeveer 1 miljoen ondernemers in Nederland, maar die zijn niet automatisch ook allemaal even ondernemend.
Iemand die heel ondernemend is, heeft niet altijd een bedrijf. Het maakt dus niet uit of je ondernemer bent, maar wel hoe ondernemend je bent. Als je niet ondernemend bent, dus geen kansen ziet en weet te benutten, wordt het ondernemerschap knap lastig.

Bij ondernemerschap gaat het dus om de combinatie van kansen zien, kansen benutten en toegevoegde waarde bieden. De eerste twee onderdelen gaan over de ondernemende houding: het zien en benutten van kansen. Dat wordt ook wel eens de ondernemende houding of attitude genoemd.
Die ondernemende houding kan je altijd en overal toepassen: op je werk, op school en in je vrije tijd.
Toegevoegde waarde bieden, betekent dat je bij het benutten van de kansen die je ziet, van waarde bent voor anderen. Dat levert mij uiteindelijk ook waarde op, zoals geld, een inkomen, voldoening én een bijdrage aan de maatschappij.
Ondernemerschap gaat, wat mij betreft dus niet om geld maar het is een middel. Het gaat over de waarde die ik er voor mijzelf en de ander aan toevoegt. Hoe blij maak ik mezelf en anderen met mijn ondernemerschap, mijn producten, mijn diensten.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2015 - 2024 Allforwood | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel