Woonkamer Inrichten

Artikel 4 van 56

Woonkamer inrichten

Met de juiste tips voor het inrichten van je woonkamer maak je van deze centrale ruimte in huis een plek waar je je thuis voelt en waar je heerlijk tot rust komt.

Omdat we iedere dag veel tijd doorbrengen in de woonkamer, is het belangrijk om deze ruimte de juiste aandacht te geven. Het is de plek waar je tijd doorbrengt met familie en vrienden. Een plek waar je kinderen kunnen spelen, waar jij jouw favoriete serie kijkt of een interessant boek leest. Misschien eet en werk je zelfs in je woonkamer. Omdat de woonkamer zoveel verschillende functies vervult kan het lastig zijn om deze ruimte functioneel én sfeervol in te richten. In deze blog wil ik je helpen om van je woonkamer een ruimte te maken die volledig aansluit op jouw woonwensen.

 

Bepaal eerst de functies van de ruimte

Om de woonkamer functioneel in te richten, is het belangrijk om te bedenken voor welke bezigheden jouw woonkamer geschikt moet zijn. Wat wil je er allemaal kunnen doen? Wil je goed televisie kunnen kijken of zit je graag bij de open haard? Wil je er uitgebreid kunnen dineren met vrienden en familie of wil je er kunnen werken of lezen? Mag er ook een plek zijn voor de kinderen om te kunnen spelen? Heb je veel opbergruimte nodig voor bijvoorbeeld boeken of speelgoed of creëer je dit op een andere plek in huis? Veel om over na te denken want als je de belangrijkste functies in kaart hebt gebracht kun je bepalen wat je voor welke functie nodig hebt. Denk aan veel of juist weinig licht, opbergruimte of zicht op de tuin.
Als je precies weet wat belangrijk is voor jou kun je gericht aan de slag met de indeling, het kiezen van meubels en de juiste verlichting.

Kamer inrichten met een logische indeling.

Als alle belangrijke functies voor de woonkamer zijn bepaald, kun je nadenken over de meest optimale indeling van de ruimte. Een logische indeling is van verschillende factoren afhankelijk: wil je graag rond de haard zitten of kijk je liever naar buiten? Veel mensenkiezen ervoor om de bank tegenover de tv te plaatsen. Maar een goede indeling vereist net iets meer planning. Denk goed na over waar je wilt zitten maar ook over de looproutes. Houd rekening met het openen van deuren, dit wordt vaak vergeten. Wees niet bang om met meubels te schuiven om te ontdekken welke opstellingen wel en niet geschikt zijn voor jouw woonkamer.

Met een plattegrond en uitgeknipte meubels kun je op papier eindeloos verschuiven om te uiteindelijk de perfecte indeling te krijgen. Wij hebben zelf al eens met tape op de vloer geplakt zodat we op ware grote konden zien hoeveel ruimte we nog over zouden houden. Wees creatief en probeer verschillende dingen uit.  Zo kun je uiteindelijk voor de perfecte indeling zorgen.

Bepaal je woonstijl

Als de basis van je interieur klaar is, is het tijd om te bepalen welke woonstijl(en) je in je woonkamer terug wil zien en hoe je sfeer gaat creëren. Ga je voor Modern of industrieel, Scandinavisch, basic, of pak je uit met spannende combinaties in een werelds of bohemian interieur?
Hopelijk hebben jij en je partner dezelfde smaak, anders kom je voor een uitdaging te staan. Uiteraard kun je jullie stijlen ook mixen, dat zorgt vaak voor verrassende, persoonlijke interieurs.

Woonkamer inrichten met je favoriete meubels

Als je alle functies, de indeling én de woonstijl voor je woonkamer hebt gekozen, kan het leukste gedeelte beginnen: Het inrichten van je woonkamer en de zoektocht naar nieuwe meubels die aansluiten bij jouw woonwensen.

Begin met de vloer. De vloer bepaalt grotendeels de sfeer in de woonkamer. Er zijn veel verschillende soorten waar je bij het inrichten uit kunt kiezen. Denk aan pvc, beton, laminaat, marmoleum, tegels, enz.

Een pvc-vloer met de uitstraling van echt hout geeft de kamer veel warmte. Leg je de grote stroken pvc in visgraat, dan heeft dat een verrassend en ruimtelijk effect. 
Een betonen vloer geeft je huis een bijzondere uitstraling, is erg duurzaam en makkelijk te reinigen.
Laminaat is eenvoudig zelf te leggen en gemakkelijk te onderhouden.
Met Marmoleum heb je het effect van een gietvloer. Een perfecte combinatie met een Scandinavische of basic stijl.
Tegelvloer is mooi, strak, modern en sfeervol. Daarnaast gaan tegels lang mee en zijn ze makkelijk in onderhoud.

Bedenk daarna wat je op de muren wilt.

Een strakke witte muur is mooi, maar door te spelen met kleur kun je bij het inrichten van de woonkamer pas echt een groots effect creëren.

Wil  je meer allure in je grote woonkamer? Verf dan je de muur in een donkere tint. Heb je een kleine woonkamer? Kies dan een lichte tint. Om meer eenheid en rust te creëren, kun je de radiator en deuren in dezelfde tint als de muren verven. Als je juist een echt statement wilt maken verf dan een cirkel, vierkant of grafisch kleurvlak op je wand. Zo geef je podium aan iets wat je daarop gaat bevestigen, zoals een familieportret of schilderij. 

Liever behangen?

Naast effen en uni behang is decoratief behang nu helemaal de trend.

Prachtig fotobehang of de mooiste printen maken je kamer extra persoonlijk.

Neem in een grote kamer geen behang met kleine afbeeldingen. Deze komen te vaak terug en maakt het te druk. Minimalistisch foto behang heeft de voorkeur.

Goede meubels kiezen

Met een paar accessoires kun je nog de mist in gaan, maar met de rest van de meubels wordt het al snel een duur geintje. Investeer in een aantal tijdloze items als basis voor je interieur en houd hierbij altijd je woonwensen in gedachten. Eenvoudige meubelen gaan lang mee en zijn makkelijk te stijlen met verschillende kussens. Heb je een groot gezin of vaak familie of vrienden over de vloer? Een elementenbank kan dan de uitkomst zijn. Wil je televisie kunnen kijken maar ook van je tuin genieten? Dan biedt een draaibare fauteuil juist de uitkomst. Een statement maken met een bijzondere bank of fauteuil kan natuurlijk heel goed. Uiteraard kan dit ook heel goed met een kast of tafel. Een kast speciaal op maat gemaakt, die voldoet aan jouw persoonlijke wensen is een echte eyecatcher in de woonkamer.

Kies de juiste verlichting

Hanglampen, spots, vloer of wandlampen.. Er zijn oneindig veel mogelijkheden. Spotjes vormen een hele goede basis voor de verlichting in je kamer. Ze verlichten een bepaald gedeelte of juist de hele ruimte. Jij bepaalt heel gemakkelijk zelf hoeveel licht ze geven. Hanglampen verlichten juist één specifieke plek. Kies een hanglamp die past bij de stijl van jouw woonkamer. Kies voor een hanglamp van glas, beton of metaal bij een moderne of industrieel interieur. Bij Scandinavisch of Bohemian past meer een rotan of bamboe exemplaar.

Audio in het zicht of juist niet

Een tv is nou niet bepaalt het mooiste voorwerp in je kamer. Door te kiezen voor een wandkast met deuren of een lage kast met tv-lift is dit zo opgelost. De tv staat niet altijd in het zicht en je kunt toch comfortabel televisie kijken. Een andere optie is een beamer als tv-projector. Dan heb je alleen een scherm of kale muur nodig voor het beeld.

Wil je de televisie liever niet verstoppen? Tegenwoordig verandert het scherm in een display voor kunst waardoor het lijkt alsof je een meesterwerk aan de muur hebt hangen.

 

 

 

 

 

 

 

Pinterest, Instagram en andere platforms staan vol met inspiratie waarmee je jouw woonstijl kunt ontdekken.  Je kunt eventueel een moodboard maken met alles waar jij enthousiast van wordt. Gebruik dit als richtlijn voor het kiezen van kleuren, materialen en meubels voor je nieuwe interieur. Als jij en je partner hele andere ideeën hebben over de inrichting dan kun je beide een eigen moodboard maken. Leg deze naast elkaar en je zult zien dat er verrassende combinaties te bedenken zijn waarin jullie beide woonstijlen aan bod komen.

Styling van de woonkamer

Wanneer de basis compleet is en de belangrijkste, grote meubels voor je woonkamer zijn gekozen, kun je met kleinere meubels en decoratie meer sfeer aan je interieur toevoegen.
Vergeet vooral de gordijnen niet, Deze zorgen juist voor veel sfeer in je woonkamer. Voeg een warm wollen vloerkleed, grote planten, een mooie mix sierkussens en persoonlijke accessoires toe aan de muur of in de kast voor de echte finishing touch. Met goede accessoires en woontextiel zet je echt de puntjes op de i. Door de hoezen van je sierkussens te wisselen of een ander vloerkleed krijgt je woonkamer in no time een hele andere uitstraling.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2015 - 2024 Allforwood | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel